Thursday, May 1, 2008

KETUA PENGARANG STAR DATO WONG CHUN WAI , CACAT SEJARAH DIMANA MENJADI KETUA PENGARANG PERTAMA MAINSTREAM MEDIA MULAKAN BLOG SENDIRI !

Industri Media Alternatif ( New Media ) mencacat satu lagi klimax, dimana Ketua Pengarang Akhbar Harian The Star yang juga merupakan seorang wartawan dan penulis Datuk Wong Chun Wai, yang terkenal di negara dalam industri akhbar harian tempatan( Mainstream) dimana beliau merupakan Ketua Pengarang Akhbar Harian pertama di negara telah memulakan laman blognya sendiri blognya bertajuk www.chunwai08.blogspot.com
dimana penampilanya boleh dikatakan satu, klimax baru untuk media alternatif negara kerana dijangka akan merancakkan lagi penyebaran maklumat yang lebih berkualiti dan bermutu diatas kapasiti beliau sebagai seorang Ketua Pengarang.

Kebiasanya, Ketua Pengarang mempunyai plaform mereka yang tersendiri dimana mereka mempunyai ruangan yang tertentu diakhbar harian mereka untuk memberikan komen, pendapat dan ulasan mereka.Namun, penampilan Wong Chun Wai dilihat sebagai satu perkembangan yang menarik dan sihat untuk memartabatkan industri media alternatif negara.

Wilayahkini juga telah menerima beberapa respons yang postif mengenai perkembangan terkini ini kerana mereka menyifatkan penampilan individu seperti Wong Chun Wai akan meyakinkan rakyat lagi mengenai sumber maklumat yang diterima menerusi blog, kerana banyak pihak menyala - gunakan platform blog ini untuk kepentingan diri sendiri dan juga niat - niat yang lain yang mengakibatkan kadangkala kesahihan serta kebenaran sesuatu berita atau maklumat di blog itu menjadi bahan pertikaian dari sudut konsep kebenaran.

Sebagai seorang Ketua Pengarang akhbar harian yang terkemuka negara, Wong boleh memainkan peranan yang penting untuk menyampaikan pandangan yang bernas melalui laman blognya dan juga akhbarnya.Melalui blog, Wilayahkini berharap , Wong dapat menunjukkan satu hala tuju serta kaedah yang berlainan untuk menyampaikan maklumatnya supaya , ianya benar - benar menjadi satu media alternatif .Wilayah kini menyambut baik perkembangan terbaru ini kerana ianya akan memberi satu dimensi baru untuk para pembaca dan kita berharap Ketua - Ketua Pengarang yang lain seperti Datuk Azman Ujang, Datuk Hishamuddin Aun dan lain - lain lagi tampil menyahut cabaran tersebut bagi menegakkan - ilmu penyebaran melalui media alternatif selian pembabitan mereka dalam akhbar tempatan( Mainstream) .



9 comments:

atilia, hartamas said...

Tahnniah kepada Wilayahkini kerana memberikan maklumat yang cukup penting tersebut.Inilah yang dikatakan media alternatif kerana penyertaan Dato Wong mesti akan berikan satu impak yang cukup baik kepada negara.Blog ini kalau nak asyik bantai orang tak bermakna lagi lah.Kerana kita pun tak tahu kebenaran berita dan info mereka.Kalau individu seperti Dato Wong ada mesti lebih baik kerana beliau juga Ketua Pengarang Star.Tahnniah Dato

Mat Rempit, Titiwangsa said...

Wow, hebatlah bro. Dato Wong pun nak blog tu kira jangan main2.Blogger lain kenalah hati2 kerana dia pun ada banyak info nak di kongsi tapi dia ada lagi banyak info.Kami sokong.Salam

Anak UMNO said...

Betoi - betoi klimax lah bro.Hangat.Depa , ingat dia memang boleh pulun habis - habisan.Editor lain mai la sama2 ikut macam dia tu.Apa mau takut.Depa pun manusia jugak.

Pu3, WP said...

Kami sokong.Inilah satu - satunya perkembangan terkini yang mendadak dalam alam blog.Ramai yang berblog tapi yang penting tak ada yang berkulaiti.Saja - saja nak blog tapi Dato Wong boleh bawak pembaharuan.Kami anggap ini satu perkembangan yang cukup menarik kerana dia juga dari Ketua Pengarang Akhbar Star.

azrene TTDI said...

Well done Dato.Congtrats.We hope this will bring new sytle of blogging.We hope to hear from u some good comments.Something different, compare 2 yrs on the beat and other commentry.Keep going.We need some change.Cheers

Kata DI KOTA, Pantai said...

Walapun saya tak berapa kenal Dato Wong tapi melalui info Wilayahkini saya dapat merasakan Dato Wong memang merupakan seorang yang kuat dan rajin.Saya anggap tindakan beliau untuk blog menunjukkan sikapnya yang berani.Bukan senang kerana dua mempunyai dua tanggugjawab yang berasingan. Sekali lagi ianya terletak pada persepsio orang lain.Kami sambut baik tindakan beliau.

Anonymous said...

Kenapa lambat sangat bagi info? Tak apa better late than never macam Pak Lah.

milasha said...

Inilah yang dikatakan New Media.Semua orang ada.Jangan asyik pemimpin politik sahaja nak blog, Ketua - Ketua Pengarang juga kena turun padang untuk blog.

A. Chandrakumanan said...

Tahniah wilayah kini, yes we are going towards the IT era and the cyber world is changing everything, people will not have the time to read news paper in conventional manner in the future, therefore alternative media is the right direction, Dato' Wong have seen this and it is a right move made by him and it never too late, he being a journalist and chief editor of the star paper is another advantages and we can expect to get quality information from him from time to time